DİYET 1 - 30 Gr Proteinli Sodyum, Potasyum Ve Fosfordan Kısıtlı Kby Diyeti

30 Gr Proteinli Sodyum, Potasyum Ve Fosfordan Kısıtlı Kby Diyeti Listesini
-----> PDF formatında indir
 <-----


T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
ORDU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
GÜRGENTEPE DEVLET HASTANESİ

BESLENME VE DİYET BÖLÜMÜ

30 GRAM PROTEİNLİ POTASYUM VE FOSFORDAN KISITLI TUZSUZ DİYET

ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

Sabah:      

  •  Çay
  •  1 kibrit kutusu tuzsuz peynir veya 1 adet haşlanmış yumurta
  • 2 tatlı kaşığı bal veya reçel
  • 2 ince dilim ekmek

Ara öğün:

  • 1 porsiyon meyve (muz, kavun, kayısı, kivi, avokado hariç)

Öğle:      

  • 1 köfte kadar et/tavuk
  • 2 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği (pancar, bakla, ıspanak, pazı, mantar, kereviz, enginar, patates, balkabağı, brokoli, asma yaprağı hariç)
  • 5 yemek kaşığı pirinç pilavı veya 3 yemek kaşığı makarna
  • 2 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • 1 kâse nişasta peltesi
  • ince dilim ekmek

Ara öğün:  

  • 1 porsiyon meyve (muz, kavun, kayısı, kivi, avokado hariç)

 

Akşam:     

  • 5 yemek kaşığı pirinç pilavı veya 3 yemek kaşığı makarna
  • 2 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği (pancar, bakla, ıspanak, pazı, mantar, kereviz, enginar, patates, balkabağı, brokoli, asma yaprağı hariç)
  • 2 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • 1 kâse nişasta peltesi
  • 1 ince dilim ekmek

Gece:     

  • 1 kase nişasta peltesi

Bir günde …….porsiyon sebze
SEBZELERİN 1 PORSİYON MİKTARLARI

SEBZE

ÖLÇÜ

MİKTAR

Bamya

4 yemek kaşığı

80 gram

Bezelye

2 yemek kaşığı

60 gram

Biber:

 

 

Çarliston

3 orta boy

95 gram

Dolmalık

2 orta boy

95 gram

Sivri

8-9 orta boy

95 gram

Domates

1 küçük boy

80 gram

Fasulye

2 yemek kaşığı

85 gram

Havuç

2 yemek kaşığı

60 gram

Kabak

3 yemek kaşığı

100 gram

Karnabahar

2 yemek kaşığı

70 gram

Lahana

2 yemek kaşığı

85 gram

Marul

7 yaprak

65 gram

Patlıcan

3 yemek kaşığı

95 gram

Pırasa

2 yemek kaşığı

60 gram

Salatalık

2 küçük boy

125 gram



























                               



MEYVELERİN 1 PORSİYON MİKTARLARI

200 mg potasyum, 20 mg Fosfor içermektedir


MEYVE

ÖLÇÜ

MİKTAR

Armut

1 büyük boy

160 gram

Ayva

¼ orta boy

100 gram

Çilek

10 adet

120 gram

Elma

1 büyük boy

180 gram

Erik

5-6 adet

130 gram

Greyfurt

½ orta boy

150 gram

Karpuz

1/8 orta boy

200 gram

Kayısı

2 küçük boy

70 gram

Kiraz

16 adet

100 gram

Portakal

1 küçük boy

100 gram

İncir

1 küçük boy

100 gram

Limon

2 küçük boy

150 gram

Mandalina

2 küçük boy

100 gram

Nar

½ küçük boy

80 gram

Şeftali

1 küçük boy

100 gram

Üzüm

15 iri tane

180 gram

Vişne

16 adet

100 gram


































1 İNCE DİLİM EKMEK YERİNE YENİLEBİLECEK BESİNLER:

BESİN

ÖLÇÜ

MİKTAR

Ekmek (tuzsuz)

1 ince dilim

25 gram

Pirinç pilavı(pişmiş)

5 yemek kaşığı

30 gram

Makarna, erişte, kuskus (pişmiş)

3 yemek kaşığı

20 gram

Çorba (şehriye, pirinç, unlu çorbalar)

1 kase

200 ml

Grisini (sade)

3 adet

 

Galeta (sade)

2 adet

 

Etimek (tuzsuz)

2 adet

40 gram

İrmik

4 yemek kaşığı

25 gram

 

Nişasta Peltesi Tarifi (4 Porsiyon)

  • 500 ml süt
  • 1su bardağı toz şeker
  • 1.5tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 1çay bardağı ceviz içi (arzuya göre, üzeri için)

Yapılışı:
·         Derince bir tencereye sütü, nişastayı ve toz şekeri ekleyin ve ocağın altını açın.
·         Sürekli karıştırarak göz göz kaynamaya başlayana dek pişirin.
·         Yoğunlaştığında ateşten alın ve servis kaselerine paylaştırın.
·         Soğuduktan sonra üstlerini cevizle süsleyin ve buzdolabından dinlendirdikten sonra servis edin.

YASAKLAR

• Balık, deniz mahsulleri

• Önerilenden fazla süt, yumurta, et, tavuk,

• İçeriği bilinmeyen çörek, kek, kurabiye, pastalar,

• Tuz ve tuzlu yiyecekler,

• Zeytin, konserve, turşu, salamuralar,

• Şarküteri ürünleri (sucuk, salam, sosis, pastırma vb.), sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, dalak, yürek, dalak, yürek, dil, işkembe vb.)

• Alkollü içecekler, hazır meşrubatlar, gazlı içecekler, soda,

• Boza, kahve, neskafe, kakao, çikolata

• Tahin, pekmez, tahin helvası,

• Kuruyemişler (ceviz, fındık, badem, çekirdek vb.), kurutulmuş meyveler

• Mısır, tarhana, bulgur,

• Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, kuru bakla, barbunya fasulyesi, mercimek),

• Bakla, patates, pancar, ıspanak, semizotu, maydanoz, kereviz, enginar, mantar, asma yaprağı, balkabağı, ısırgan otu, brokoli

• Muz, kavun, kivi, avokado, kayısı

• İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar, et suyu tabletleri, kabartma tozu, soda.

SERBESTLER

Çay, ıhlamur, et suları (doğal), tuzsuz yağ, nişasta, şeker, sade akide şekeri, sade pişmaniye, sade lokum.

DİYETİSYEN