30 Gr Proteinli Sodyumdan Kısıtlı, Potasyumdan Zengin Karaciğer Koruyucu Diyet
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
ORDU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
GÜRGENTEPE DEVLET HASTANESİ
BESLENME VE DİYET BÖLÜMÜ
ÖRNEK YEMEK LİSTESİ
Sabah:
Ø Çay (şekerli)
Ø 1 haşlanmış yumurta
Ø 1 tatlı kaşığı tuzsuz yağ
Ø 2 tatlı kaşığı bal veya reçel
Ø Domates-salatalık
Ø 2 ince dilim ekmek
Ara öğün:
Ø 1 porsiyon meyve veya 1 kâse meyve kompostosu
Öğle:
Ø 1 köfte kadar et/tavuk/balık
Ø 4 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği
Ø 5 yemek kaşığı pirinç pilavı veya 3 yemek kaşığı makarna
Ø 2 yemek kaşığı yoğurt
Ø 1 porsiyon salata (yağsız)
Ø 1 porsiyon meyve
Ø 1 kâse nişasta peltesi (meyveli)
Ø 1 ince dilim ekmek
Ara öğün:
Ø 1 porsiyon meyve veya 1 kâse meyve kompostosu
Akşam:
Ø 4 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği
Ø 5 yemek kaşığı pirinç pilavı veya 3 yemek kaşığı makarna
Ø 2 yemek kaşığı yoğurt
Ø 1 porsiyon salata (yağsız)
Ø 1 porsiyon meyve
Ø 1 kâse nişasta peltesi (meyveli)
Ø 1 ince dilim ekmek
Gece:
Ø 1 kâse nişasta peltesi (meyveli)
Ø 1 porsiyon meyve veya 1 kâse meyve kompostosu
1 İNCE DİLİM EKMEK YERİNE YENİLEBİLECEK BESİNLER:
BESİN | ÖLÇÜ | MİKTAR |
Ekmek (tuzsuz) | 1 ince dilim | 25 gram |
Pirinç pilavı(pişmiş) | 5 yemek kaşığı | 30 gram |
Makarna, erişte, kuskus (pişmiş) | 3 yemek kaşığı | 20 gram |
Çorba (şehriye, pirinç, unlu çorbalar) | 1 kase | 200 ml |
Grisini (sade) | 3 adet | |
Galeta (sade) | 2 adet | |
Etimek (tuzsuz) | 2 adet | 40 gram |
İrmik | 4 yemek kaşığı | 25 gram |
YASAKLAR:
- Fazla yağlı besinler, katı yağlar (tereyağı, margarin, iç yağı vb),
- Fazla yağlı et, sakatat, süt, yoğurt ve peynirler,
- Şarküteri ürünleri (salam, sucuk, sosis vb.)
- Ezme, pasta, börek, çörek, kek vb.,
- Alkollü içecekler, hazır meşrubatlar, gazlı içecekler, soda,
- Boza, kahve, neskafe, kakao,
- Kuruyemişler (ceviz, fındık, bakla, çekirdek vb.), kurutulmuş meyveler,
- Kurubaklagiller (kuru fasulye, mercimek, kuru bakla, barbunya fasulyesi),
- Gaz yapıcı sebzeler (lahana, turp, kereviz, karnabahar, pırasa)
- Turşu, salamura, konserve vb.,
- İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar, et suyu tabletleri, kabartma tozu.
§ DÜŞÜK PROTEİNLİ UN KURABİYESİ
Malzemeler
100 gr. un (1 çay bardağı)
50 gr. pudra şekeri ( yarım çay bardağı)
45 gr. margarin (9 tatlı kaşığı)
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
Yapılışı
Oda sıcaklığında olan margarini pudra şekeri, limon kabuğu rendesi ve un ile yoğurun. Elde edilen hamuru 1 cm kalınlığında açarak 12 eşit parçaya bölün. 180°C’de 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkınca üzerine pudra şekeri serpin. (Verilen miktar 4 günlüktür.)
§ MEYVELİ VEYA MEYVE ESANSLI PELTE (3 porsiyon)
Malzemeler
500 cc. su (5 çay bardağı)
50 gr. nişasta (1 çay bardağı)
150 gr. şeker (1,5 çay bardağı)
15 cc. sıvıyağ (1,5 çorba kaşığı)
1 porsiyon meyve 2-3 damla meyve esansı
Yapılışı
Suyun bir kısmını nişastayı ezmek için ayırıp gerisini kaynatın. Su ile ezdiğiniz nişastayı kaynayan suya karıştırarak ekleyin. Şekeri, sıvıyağı, meyve veya meyve esansını da ilave ettikten sonra karıştırarak ateşi söndürün. Sıcakken kaselere koyun ve buzdolabında saklayın.
DİYETİSYEN