DİYET 2 - 30 Gr Proteinli Sodyumdan Kısıtlı, Potasyumdan Zengin Karaciğer Koruyucu Diyet
03 Aralık 2024

30 Gr Proteinli Sodyumdan Kısıtlı, Potasyumdan Zengin Karaciğer Koruyucu Diyet


T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
ORDU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
GÜRGENTEPE DEVLET HASTANESİ

BESLENME VE DİYET BÖLÜMÜ

 

ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

 

Sabah:       

Ø  Çay (şekerli)

Ø  1 haşlanmış yumurta

Ø  1 tatlı kaşığı tuzsuz yağ

Ø  2 tatlı kaşığı bal veya reçel

Ø  Domates-salatalık

Ø  2 ince dilim ekmek

 

Ara öğün: 

Ø  1 porsiyon meyve veya 1 kâse meyve kompostosu

 

Öğle:          

Ø  1 köfte kadar et/tavuk/balık

Ø  4 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği

Ø  5 yemek kaşığı pirinç pilavı veya 3 yemek kaşığı makarna

Ø  2 yemek kaşığı yoğurt

Ø  1 porsiyon salata (yağsız)

Ø  1 porsiyon meyve

Ø  1 kâse nişasta peltesi (meyveli)

Ø  1 ince dilim ekmek

                  

Ara öğün:   

Ø  1 porsiyon meyve veya 1 kâse meyve kompostosu

 

Akşam:      

Ø  4 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği

Ø  5 yemek kaşığı pirinç pilavı veya 3 yemek kaşığı makarna

Ø  2 yemek kaşığı yoğurt

Ø  1 porsiyon salata (yağsız)

Ø  1 porsiyon meyve

Ø  1 kâse nişasta peltesi (meyveli)

Ø  1 ince dilim ekmek

 

Gece:         

Ø  1 kâse nişasta peltesi (meyveli)

Ø  1 porsiyon meyve veya 1 kâse meyve kompostosu

 

 

 

1 İNCE DİLİM EKMEK YERİNE YENİLEBİLECEK BESİNLER:

 

 

 

 

 

BESİN

ÖLÇÜ

MİKTAR

Ekmek (tuzsuz)

1 ince dilim

25 gram

Pirinç pilavı(pişmiş)

5 yemek kaşığı

30 gram

Makarna, erişte, kuskus (pişmiş)

3 yemek kaşığı

20 gram

Çorba (şehriye, pirinç, unlu çorbalar)

1 kase

200 ml

Grisini (sade)

3 adet

 

Galeta (sade)

2 adet

 

Etimek (tuzsuz)

2 adet

40 gram

İrmik

4 yemek kaşığı

25 gram

 

YASAKLAR:

 

  • Fazla yağlı besinler, katı yağlar (tereyağı, margarin, iç yağı vb),

 

  • Fazla yağlı et, sakatat, süt, yoğurt ve peynirler,

 

  • Şarküteri ürünleri (salam, sucuk, sosis vb.)

 

  • Kızartma ve kavurmalar,

 

  • Çikolata, krema, kaymak,

 

  • Ezme, pasta, börek, çörek, kek vb.,

 

  • Baharatlı yemekler,

 

  • Alkollü içecekler, hazır meşrubatlar, gazlı içecekler, soda,

 

  • Boza, kahve, neskafe, kakao,

 

  • Kuruyemişler (ceviz, fındık, bakla, çekirdek vb.), kurutulmuş meyveler,

 

  • Mısır, tarhana, bulgur,

 

  • Kurubaklagiller (kuru fasulye, mercimek, kuru bakla, barbunya fasulyesi),

 

  • Gaz yapıcı sebzeler (lahana, turp, kereviz, karnabahar, pırasa)

 

  • Turşu, salamura, konserve vb.,

 

  • Zeytin, yumurta,

 

  • İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar, et suyu tabletleri, kabartma tozu.

 

 

 

 

§  DÜŞÜK PROTEİNLİ UN KURABİYESİ

 

Malzemeler

 

100 gr. un (1 çay bardağı)

50 gr. pudra şekeri ( yarım çay bardağı)

45 gr. margarin (9 tatlı kaşığı)

1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi

 

Yapılışı

 

Oda sıcaklığında olan margarini pudra şekeri, limon kabuğu rendesi ve un ile yoğurun. Elde edilen hamuru 1 cm kalınlığında açarak 12 eşit parçaya bölün. 180°C’de 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkınca üzerine pudra şekeri serpin. (Verilen miktar 4 günlüktür.)

 

 

 

§  MEYVELİ VEYA MEYVE ESANSLI PELTE (3 porsiyon)

 

Malzemeler

 

500 cc. su (5 çay bardağı)

50 gr. nişasta (1 çay bardağı)

150 gr. şeker (1,5 çay bardağı)

15 cc. sıvıyağ (1,5 çorba kaşığı)

1 porsiyon meyve 2-3 damla meyve esansı

 

Yapılışı

 

Suyun bir kısmını nişastayı ezmek için ayırıp gerisini kaynatın. Su ile ezdiğiniz nişastayı kaynayan suya karıştırarak ekleyin. Şekeri, sıvıyağı, meyve veya meyve esansını da ilave ettikten sonra karıştırarak ateşi söndürün. Sıcakken kaselere koyun ve buzdolabında saklayın.

 

 

 

 

 

 

DİYETİSYEN