GÜRGENTEPE DEVLET HASTANESİ
BEBEK DOSTU HASTANE
Anne sütünün özendirilmesi ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkların kazandırılmasına yönelik olarak Sağlık Bakanlığı ve UNICEF’ in çalışmaları kapsamında, doğum hizmeti veren hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere 1991 yılında “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler” programı başlatıldı.
Doğum hizmeti veren hastanelerden; gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler “Bebek Dostu Hastane” unvanını alıyorlar.
EMZİRME POLİTİKASI
1. Gürgentepe Devlet Hastanesi BEBEK DOSTU HASTANEolup; kurumumuzda anne sütünün, bebekler için en ideal besin olduğu kabul edilmektedir. Anne sütü ve emzirme uygulamasının korunması, teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla personel ve ebeveynlerle düzenli aralıklarla paylaşılan emzirmeye ilişkin yazılı bir emzirme politikası hazırlanmış olup, tüm personel tarafından benimsenmiştir.
2. Hastanemizin tüm birimlerinde bebek formüllerinin pazarlanması ile ilgili uluslararası yasa benimsenmiştir. Kurumumuzda anne sütü muadillerinin reklam ve pazarlamasına izin verilmemektedir.
3. Hastanemizde ‘Bebek Dostu Hastane Komitesi’kurulmuş olup bu alandaki veri izleme ve sürdürülebilirlik çalışmaları işbirliği içinde devam etmektedir.
4. Hastanemizdeki tüm sağlık personeli bu politika doğrultusunda hizmet içi eğitim almış olup annelere destek olmak konusunda yetkin ve beceri sahibidir.
5. Hastanemize başvuran tüm hamilelere anne sütünün önemi, emzirmenin yararları ve yöntemleri konusunda bilgi verilmektedir.
6. Annelerin bebekleri ile doğar doğmaz en kısa sürede ten-tene temas kurmasının önemi, en kısa sürede emzirmeye başlanması ve temasın kesintisiz şekilde sürdürülmesi konularında bilgi verilmektedir.
7. Annelere, emzirmenin nasıl olacağı, emzirme yöntemleri ve bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütün salgılanmasını nasıl sürdürebilecekleri hakkında bilgi verilmektedir.
8. Tıbben gerekli olmadıkça yenidoğana anne sütünden başka yiyecek-içecek verilmemektedir. İlk 6 ay sadece anne sütü verilmesi devamında ise uygun tamamlayıcı beslenme ile beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi konusunda aileler bilgilendirilmektedir.
9. Anne ve bebeğin görsel ve tensel teması kolaylıkla sağlayabilecekleri şekilde 24 saat boyunca aynı odada kalmaları önerilmektedir.
10. Annelerin bebekleri acıktığı zaman verdiği işaretleri tanıması ve bunlara yanıt vermesi konusunda destek olunarak, bebeğin her isteyişinde emzirilmesi önerilmektedir.
11. Emzirilen bebeklere yalancı meme, emzik ve biberon verilmesinin riskleri konusunda aileler bilgilendirilmektedir.
12. Ebeveynler, taburculuk öncesinde bebeklerini emzirme konusunda sürekli destek ve bakım hizmetlerine erişim sağlayacakları merkezlerle ilgili bilgilendirilmekte, taburcu olduktan sonra ise anne sütü vermeye teşvik edilmektedir.

TÜM SAĞLIK PERSONELİMİZ ANNELERE ANNE SÜTÜ VE EMZİRME KONUSUNDA YARDIMCI OLABİLECEK BECERİYE SAHİPTİRLER.
Anne sütünün bebekler için önemi nedir?
Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt, bebek için çok önemlidir, çünkü bebeği hastalıklara karşı korur, bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahip. Bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirme. Ayrıca anne sütü ile beslenen bebeklerin IQ düzeyi, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre 8 puan daha fazla oluyor.
Anne sütü neden bebekler için iyi besindir?
Anne sütü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerine sahiptir. Anne sütünü hazmı kolaydır, kaynatmak gerekmez. Daima taze, temiz ve bebeğe vermek üzere hazırdır.
Anne sütü bebekleri hangi hastalıklara karşı korur?
Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt ishal, soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıklardan koruyor. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli oluyor ve kanser oranının daha düşük olduğu biliniyor. Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde, pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.
Anne sütü verilmeyen bebeklerde görülen riskler nelerdir?
Anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda ölüm oranları beslenenlere göre 4-6 kat daha fazla. Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre emziren kadın oranları yüksek olsaydı yılda 1.5 milyon bebeğin yaşamı kurtulacaktı.
Bebekler ne kadar süre anne sütü ile beslenmelidir?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve UNICEF, anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra ve ilk 6 ayda yapılmasını öneriyor. Anne sütü ile beslenme ilk 6 aydan sonra uygun besin takviyeleriyle 2 yaş ve üzerine kadar devam etmelidir.
İdeal emzirme nasıl olmalıdır?
Hamilelik döneminde anne adayı emzirme konusunda bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmelidir. Anne ve bebek 24 saat birlikte olmalıdır. Emzirme doğumdan yarım saat sonra başlamalıdır. Annelere emzirme ve bebeklerinden ayrı olduklarında da sütlerini muhafaza etme yöntemleri öğretilmelidir. Yeni doğmuş bebeklere anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ve içecek verilmemelidir. Anneler emzirmeye teşvik edilmelidir. Yapay meme veya emzik emzirme döneminde bebeklere verilmemelidir.
Emzirmenin anne sağlığına faydaları nedir?
Emzirme bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar. Doğumdan hemen sonra emzirme doğum sonrası kanama riskini azaltır. Bebeğin annesini emmesinin anneyi idrar yolu enfeksiyonlarından, göğüs ve yumurtalık kanserinden koruduğu bilinmektedir.
Emzirmenin psikolojik faydaları nedir?
Emzirme anne ve çocuk arasında yakın sevgi dolu ilişki sağlar. Annenin duygusal açıdan tatminini sağlar. Bebek daha az ağlar. Anne bebeğine daha sevgi dolu davranır. Bebeği terk etme veya hırpalama olasılığı daha düşüktür.
Bebek her ağladığında emzirilmeli midir?
Evet, bebek her ağladığında emzirilmelidir. Yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler. Bebeğin emme sıklığı daha sonra giderek azalır.
EMZİRME; SEVGİ AKTARIMININ EN MÜKEMMEL YOLUDUR
ANNE SÜTÜ;
· Bebeğiniz için yeri doldurulamaz bir doğa harikasıdır
· Bebeğin ruh ve vücut sağlığı için en uygun besindir
· Her zaman hazır, temiz, uygun ısıdadır
· Sindirimi en kolay besindir
· Her annenin sütü kendi bebeği için en uygun özelliktedir
· Bebeğin büyüme ve gelişimini hızlandırır
· Bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan her türlü (k ve d vitamini hariç) besin öğesine sahiptir
· Aşırı şişmanlama (obezite) riskini azaltır
· Annenin ilk gelen sütü bebeğin ilk aşısıdır
· Bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur
· İshale yol açan mikroorganizmaların oluşumunu engeller
· Bebeklerde daha az kansızlık görülür
· İleri yaşlarda gelişebilecek hastalıkların olasılığını da azaltır (alerjik hastalıklar,şeker hastalığı ,astım ,kanser..)
· İçerdiği A vitamini ile göz hastalıklarına karşı korur
· Anne sütü alan bebeklerde pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür
· Ani bebek ölüm riskini azaltır
· Bebek için doğal bir sakinleştiricidir
· Anne sütü ile beslenen bebekler daha az ağlar daha iyi uyurlar
· Emzirmeyle anne ile bebek arasında var olan duygusal bağ gelişir
· Bebeğinizin zeka gelişiminin daha iyi olmasını sağlar.
EMZİRMENİN ANNEYE YARARLARI
· Rahmin daha kısa sürede toparlanmasını sağlar
· Emziren annelerin meme kanserine yakalanma riski daha düşüktür
· Emmeyle anneden salgılanan hormonlar sayesinde kısa sürede dinlenme ihtiyacını karşılar, huzurlu olur
· Menopoz sonrası kalça kemiği kırığı riskini azaltır
· Erken emzirmeyle doğum sonrası kanamalar çabuk kesilir
· Memelerde şişme, iltihaplanma olmaz; anne loğusalık dönemini rahat geçirir.
· BEBEĞİNİZE İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ VERİN.
· 6. AYDAN İTİBAREN EK BESİNLERE BAŞLAYIN.
· İKİ YAŞINA KADAR ANNE SÜTÜ VERMEYE DEVAM EDİN.
Annenin göğsünde kızarıklık, şişlik, sertlik, ağrı, 38 dereceye çıkan ateş, göğüs ucunda akıntı, apse varsa, bebek emmesine rağmen idrar ve kaka yapmıyorsa, meme ucunda kızarıklık, kaşıntı, bebeğin ağız içi, dili ve damağında beyazlıklar mevcutsa, bebek sürekli uyuyorsa, bebeğin rengi soluk ve sarıysa doktora yönlendirilmektedir.

MAMA KODU YASASI) 1981
Yasanın Amacı
Yasanın genel amacı tüm bebeklerin güvenli ve yeterli beslenmesidir. Bu amaca ulaşmak için;
- Emzirmenin korunması ve yaygınlaştırılması,
- Anne sütü muadillerinin yeterli bilgilendirme ve uygun pazarlama yöntemleriyle dağıtımının sağlanması,
- Anne sütü muadillerinin uygun kullanımını sağlayarak, bebeklerin güvenli ve yeterli besin almalarına katkı sağlanması gerekmektedir.
Yasanın Kapsamı
Yasa, aşağıdaki maddelerin pazarlanması ve bununla ilgili faaliyetleri kapsar;
- Formüle bebek maması dahil anne sütü muadilleri,
- Aynen ya da ilavelerle, kısmen ya da tamamen anne sütü yerine kullanılmasının uygun olduğu söylenerek pazarlanan ya da başka biçimde tanıtılan, biberonla verilebilecek ek gıdalar dahil diğer
süt ürünleri, yiyecek ve içecekler,
- Biberonlar ve emzikler
- Tüm bu ürünlerin kalitesi ve arzı ile kullanımına ilişkin bilgileri kapsamaktadır.
Yasanın Maddeleri
- Yasanın amacı
- Yasanın kapsamı
- Tanımlar
- Bilgi ve eğitim
- Kamuoyu ve anneler
- Sağlık sistemleri
- Sağlık görevlileri
- Üreticiler ve dağıtımcıların istihdam ettiği kişiler
- Etiketleme
- Kalite
- Uygulama ve izleme
Ülkemizde Konu ile İlgili Tebliğler
Türk Gıda Kodeksi Bebek Formülleri Tebliği ve Türk Gıda Kodeksi Devam Formülleri Tebliği (15.08.2014 tarih 29089 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir)
Anne Sütü Yerine Kullanılan Ürünlerin Pazarlaması İle İlgili Uluslararası Yasanın Önemli Noktaları
- Anne sütü yerine kullanılabilecek ürünlerin reklamı yapılmaz
- Bu ürünlerin örnekleri veya kullanılan malzemeleri serbest bir şekilde dağıtılmaz
- Sağlık personeli tarafından bu ürünler önerilmez
- Mama firmasının pazarlama personeli ile anneler arasında bağlantı kurulmaz
- Sağlık çalışanlarına mama örnekleri veya hediyeler verilmez
- Afişlerde ve mamaların etiketlerinde, mamayla beslenmenin en ideal (mükemmel) olduğunu gösterir biçimde bebeklerle mamaların bir arada resimleri bulunmaz.
- Sağlık çalışanları mamalar hakkında bilimsel ve tam (olaylara dayanan) bir şekilde bilgilendirilmelidir
- Etikette, mama ile beslenme hakkında bilgi, anne sütünün yararları ve mama ile beslenmenin zararları ve maddi masrafı belirtilmelidir.
- Bebekler için kullanımı zor ürünler desteklenmez.
- Bu Yasa;
- Bebek beslenmesi konusunda tarafsız ve doğru bilgi sağlar.
- Yapay beslenen bebekler için ürünlerin seçiminde bilimsel, tarafsız ve çocuk sağlığını koruyan bir yaklaşım izler.
- Etiketlerin üzerinde ürünün hazırlanmasına yönelik doğru yönergeler ve uyarılar olmasını, ürünün güvenli bir şekilde hazırlanmasını sağlar.
- Bu ürünlerin güvenli ve uygun bir şekilde imalatını kabul eder, ancak bu ürünlerin tüketiciye pazarlanmasını kabul etmez.
Yasa ile İlgili Sağlık Personeli Görev ve Sorumlulukları
- Formül, çay, meyve suyu ile biberon ve emzik gibi araçları tanıtan reklam amaçlı posterler kullanılmamalıdır.
- Firmaların ücretsiz materyalleri ve hediyeleri kabul edilmemelidir.
- Ücretsiz ürünlerin, hediye ve broşürlerin annelere verilmesine izin verilmemelidir.
- Gebe kadınlar için düzenlenen eğitimlerde formül hazırlama konusunun, özellikle firma yetkilileri tarafından öğretilmesi engellenmelidir.
- Eğer bebeğin ihtiyacı varsa, formül kullanımı bireysel olarak öğretilmelidir.
- Kod ihlalleri olduğu durumlarda ilgili yetkililere rapor edilmelidir.
- Firmalardan pazarlama materyali değil, sadece bilimsel bilgiye dayalı olacak şekilde ürün bilgisi alınmalıdır.
- Hastanelerin bebek dostu olarak tanımlanması için, Uluslararası koda ve sonradan alınacak kararlara uyulmalıdır