Erken Tanı Hayat Kurtarır!
Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sebep olduğu olumsuz tablolar nedeniyle hemen her ailenin hayatının mutlaka bir döneminde karşılaştığı ciddi bir problemdir. Sıklıkla bıraktığı zarar ve çoğu zaman sebep olduğu ölümler yüzünden çok can yakıcı olabilmektedir.
Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser; tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır.
Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi ve kanser taramaları, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. En kolay ve en etkili tedavisi erken evrede yakalandığında yapılabilen kanser olguların erken evrede tanınması hayati öneme haizdir. Bu sebeple ülkemizde de Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği üç kanser türünde tarama yapılmaktadır. Bu kanserler meme kanseri, serviks (rahim ağzı) kanseri ve kolorektal kanserlerdir. Kadınlarda yapılan meme kanseri taraması; ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir klinik meme muayenesi, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mammografi çekimi şeklinde yapılır. Rahim ağzı kanser taraması 30-65 yaş aralığındaki kadınlara 5 yılda bir smear testi ile yapılır. Kolorektal kanser taraması ise 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi ,10 yılda bir kolonoskopi ile yapılır. Erken tanı hayat kurtarır.
Gürgentepe Devlet Hastanesi Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Reha KAYA