PSİKOLOG GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
TAŞINIR BELGE FORMATI (PDF) GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
ECZACI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
TAŞINIR BELGE FORMATI (PDF) GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN!
BİRİM: Klinik/Poliklinik
GÖREV ADI: Psikolog
ÜST AMİR /AMİR:
Başhekim, Başhekim Yardımcısı
GÖREV DEVRİ:
Herhangi bir nedenle görevinde olmadığı durumlarda; Sağlık tesisinde görevli başka bir psikolog bulunmakta ise görevlerini yerine getirmekte, başka bir psikolog bulunmadığı durumlarda; ihtiyaç belirtilmesi halinde diğer bir sağlık tesisinden psikolog görevlendirilmektedir.
GÖREV AMACI:
Bir grup veya bireyin davranışlarının yapı ve süreçlerini, gözlem ve deney gibi bilimsel yöntemleri kullanarak inceleyerek, davranış bozukluklarının ve gelişim sorunlarının teşhis ve tedavisi yönünde faaliyetlerde bulunmaktır.
TEMEL İŞ SORUMLULUKLARI VE YETKİLERİ
1) Psikoloji lisans eğitimi üzerine ilgili mevzuatına göre Bakanlıkça uygun görülen psikolojinin tıbbi uygulamalarıyla ilgili sertifikalı eğitim almış ve/veya yeterliliğini belgelemiş psikologlar, klinik psikoloğun sorumluğunda test teknik ve yöntemlerini uygulayarak raporlamak, hasta görüşmesi yapmak, psikolojik rehabilitasyon hizmeti, afet ve kriz ile özel alanlara yönelik psikolojik destek hizmeti vermek, taburcu olan hastaların izlem, görüşme, danışmanlık hizmetlerine katkı sağlamak,
2) Uluslararası teşhis ve sınıflama sistemlerinde hastalık olarak tanımlanmayan psikologları doğrudan ilgilendiren durumlarda ayaktan, yatan ve kronik hastalığı olan hastalara ve yakınlarına klinik psikoloğun ve/veya psikiyatri uzmanının sorumluluğunda psikolojik destek hizmetleri vermek,
3) Toplum ruh sağlığını korumaya yönelik faaliyetlerde görev almak,
4) Çalıştıkları kurumlarda diğer çalışanlara yönelik psikolojik destek eğitimleri vermek,
5) Psikoteknik değerlendirme yapmak,
6) Eğitimini almış olduğu alanda hastalara, hasta yakınlarına, ekipteki tüm elemanlara duygu, düşünce, davranış ve bedensel hastalıkların ilişkileri, tutumların ve davranışların değiştirilmesi, stres gibi insan davranışları, hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgi vermektir.
ETİK İLKELER:
- TC. Sağlık Bakanlığı Etik Komisyonu Tarafından Hazırlanan Sağlık Meslek Mensupları için Temel Etik İlkeler; Sağlık meslekleri; hekim, diş hekimi, eczacı, hemşire, ebe, optisyen ve 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’da belirtilen tüm meslekleri kapsamaktadır.
- İnsan ve toplum sağlığı ile ilgili olmaları bu mesleklerin ortak özelliğidir. 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin verdiği yetkiye dayanarak Sağlık Meslekleri Kurulu’nun belirlediği etik ilkelerin amacı; Türkiye’de meslek icra yetkisine sahip sağlık meslek mensuplarının meslek icrası sırasında hastalarıyla, toplumla ve meslektaşlarıyla ilişkilerini belirleyen tutum, davranış ve eylem biçimlerini ortaya koymaktır. Etik ilkeler belirlenirken toplumun değer yargıları, ulusal ve uluslararası insan hakları ve etik belgeleri ile meslek örgütlerinin etik çalışmaları göz önünde bulundurulmuştur. Bu ilkelerin, mesleki ve toplumsal gelişimle birlikte değişebilir olduğu dikkatten uzak tutulmamalıdır.
GÖREV DAĞILIMINDA ÇATIŞMA YAŞANMASI DURUMUNDA: Kamu görevlileri, çıkar çatışmasında şahsi sorumluluğa sahiptir ve çıkar çatışmasının doğabileceği durumu genellikle şahsen bilen kişiler oldukları için, herhangi bir potansiyel ya da gerçek çıkar çatışması konusunda dikkatli davranır, çıkar çatışmasından kaçınmak için gerekli adımları atar, çıkar çatışmasının farkına varır varmaz durumu üstlerine bildirir ve çıkar çatışması kapsamına giren menfaatlerden kendilerini uzak tutarlar.
İLGİLİ DÖKÜMANLAR
1. 22/05/2014 29007 Resmi Gazete Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik
14 Ağustos 2024