Çağımızın problemi olan "Stres" konusuna dikkat çeken Psikolog Pınar AYDIN "Stres İle Baş Etmenin Yöntemleri" ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
09 Ağustos 2024

Gürgentepe Devlet Hastanesi Psikoloji Polikliniği Psikolog Pınar Aydın'ın Stres konulu yazısı


Stres, kişi ile çevresi arasındaki etkileşimden kaynaklanan ve genellikle kişinin fizyolojik ve psikolojik sağlık yapısını etkileyen duygusal gerilim ve gerginliktir.

Stresin Olumsuz Etkileri

      Verimliliği düşürür.

      Günlük işlerde kararsızlık yaşanabilir.

      Hayattan zevk almayı engelleyebilir. Önceden keyif alınan etkinlikler keyifsiz gelebilir.

      Aile ilişkileri, sosyal ve duygusal ilişkilerde bozulma yaşanabilir.

      Kişi kendini değersiz ve güvensiz hissedebilir.

Stresin Belirtileri

      Fiziksel Belirtiler: Baş ağrısı, düzensiz uyku, kas ağrıları, hazımsızlık, yüksek tansiyon, aşırı terleme, iştahta değişiklik, yorgunluk, enerji kaybı.

      Duygusal Belirtiler: Kaygı, depresyon, ruhsal durumun hızlı ve sürekli değişmesi, asabiyet, gerginlik, özgüven azalması, kolay kırılabilirlik, öfke patlamaları, düşmanlık, duygusal olarak tükendiğini hissetme.

      Zihinsel Belirtiler: Odaklanma ve karar vermede güçlük, unutkanlık, hafızada zayıflık, zihin karışıklığı, mizah anlayışı kaybı, iş kalitesinde düşüş, hatalarda artış, muhakemede zayıflama.

      Sosyal Belirtiler: İnsanlara karşı güvensizlik, başkalarını suçlamak, randevulara gitmemek veya çok kısa zaman kala iptal etmek, tahammülsüzlük, haddinden fazla savunmacı tutum, birden fazla kişiye küs olmak, konuşmamak.

Stresin derecesine göre kişide önemli etkileri olabilir. Bu sebeple stresi baş etme yöntemleri olarak aşağıdaki maddeler halinde belirttiğimiz yöntemlere başvurabileceğimiz gibi kendimizin mücadele edemediğimiz noktada bir sağlık profesyonelinden destek alabiliriz.

Böylelikle kaliteli bir hayat sürdürmemiz konusunda önemli bir adım atmış oluruz.

Stres ile Baş Etme Yöntemleri

Stres faktörlerini bir tehdit gibi yorumlamak yerine yetenekleri test etme olanağı olarak yorumlama, duygularını başka insanlarla paylaşabilme, duygularını açıkça ve uygun şekilde ifade edebilme, sosyal desteklerden faydalanma, duruma bakışı değiştirmek, atılgan davranışları geliştirme, sorun çözme becerilerini geliştirme.

- Fiziksel egzersiz ve spor

- Nefes ve gevşeme egzersizi

- Düzenli uyku

- Sağlıklı beslenme

- Zaman yönetimi